top of page

Apartma Nona Ančka

O noni

 

Nona Ančka je bila klena Šavrinka, rojena Bavčanka, ki je ob skrbi za številčno družino vsak dan hodila (peš in vozom z vprego) bodisi v Koper bodisi v Trst prodajati premožnim meščanom domače proizvode, ki jih je pridelala doma (jajca, mesne izdelke, sezonsko sadje in zelenjavo, izdelke domače obrti, kruh, mleko).

 V njenih mladih letih so žene in dekleta, ko še ni bilo pralnih strojev, nosila perilo na glavi v tako imenovanih planjerjih, velikih košarah za perilo, iz vasi vse do 1,5 km oddaljenega potoka Rokava, kjer so ročno spirale posteljno in ostalo perilo.

Življenje none Ančke ni bilo enostavno, vendar je vse tegobe življenja prenašala s samo njej lastno dobro voljo. S svojo veselo in dobrosrčno naravo je bila priljubljena pri večini Bavčanov.

Vrsto let je nudila pomoč pri porodih na domovih bavških domačink in v okoliških vaseh. Bila je cenjena kot izkušena in zanesljiva babica tako med vaščani Babičev kot v širši okolici. Kljub težkemu kmečkemu življenju je dočakala spoštovanja vrednih 91 let. Vse svoje življenje je preživela v rodnih Babičih. 

 

bottom of page